1914-1921

Több mint száz évre kell visszamennünk, ha a rákosszentmihályi Gyülekezet eredetére akarunk rábukkanni. Elevenítsük fel a múltat, és gondoljunk hálás szívvel az Örökkévaló szeretetére, hűségére, csodálatos vezetésére!

A rákosszentmihályi Gyülekezet kezdetét jelentő misszió 1914-ben indult, amikor a mai XVI. kerület területéhez tartozó sashalmi- fából készült- úgynevezett barakkokban evangélizációs alkalmakat tartottak hívő bizonyságtevők.

Az alapító tagok visszaemlékezése alapján tudunk arról, hogy 1920 novemberében egy baptista testvér, név szerint Pénzes testvér – aki egy fabarakkban lakott Sashalmon, és a nagyiccei katonai anyagraktárban dolgozott – megismerkedett a Szentgyörgyi családdal. Pénzes bácsit a Szentlélek indította, hogy vigye el az Isten kegyelméről, Krisztus szeretetéről szóló jó hírt Szentgyörgyiékhez. A látogatás során felolvasott a Bibliából, és imádkozott. Végül megkérdezte vendéglátóit, hogy akarják-e követni az Úr Jézust. „Igen” – felelték meghatottan Szentgyörgyiék.

1921-ben Szentgyörgyi néni kérte felvételét a Nap utcai Baptista Gyülekezetbe, majd bemerítkezett.

A hitvalló munka most már két család összefogásával folytatódott. Minden este megtelt hallgatókkal Pénzesék barakklakása. Ezeken az estéken hallotta meg az isteni üzenetet Szlatki bácsi és Golyán néni is, és csatlakoztak a kis Gyülekezethez. Egyik alkalommal arról beszélgettek, hogy jó lenne elhívni a péceli zenekart egy evangélizációs alkalomra, hogy ismertebbé tegyék az Isten kegyelméről szóló üzenetet Rákosszentmihályon. A zenekar meghívásában egyetértettek, csak egy volt a baj, az ínség, mindenki szegény volt, és a kenyeret is jegyre adták. A szeretet azonban nem ismer akadályt. Meghívták a zenekart, és lett kenyér, mert az Úr kirendelte. Pénzes testvér jegy nélkül kapott kenyeret, a többi testvér hozott rizst és más ennivalót is. A vártnál sokkal többen jöttek, és az érdeklődők is sokan voltak, de mindenkinek jutott az eledelből bőven. A zenekar szolgálatára nagy sokaság gyűlt össze. Isten megáldotta a hirdetett igét, mert 1921 húsvétján már kilenc lélek adta át életét az Úrnak. A bemerítettek között ott volt a Szentgyörgyi házaspár is, így a Gyülekezet létszáma 11 főre gyarapodott.